Соєва макуха — один з продуктів основного раціону сільськогосподарських тварин. Соєву макуху отримують після віджимання олії з насіння сої. Це високоякісний білковий інгредієнт, що дозволяє досягати високих результатів вирощування. Білок сої за своїм складом і біологічною цінністю наближається до білків тваринного походження, а отже добре засвоюється твариною. Високий вміст енергії і протеїну дозволяє складати раціони з мінімальною потребою у додаткових дорогих жирах. .
Соєва макуха має такі характеристики:
Спосіб отримання: пресовий
Колір: від жовтого до світло-бурого
Масова частка сирого протеїну (в перерахунку на АСВ), %: 40-41
Масова частка жиру (в перерахунку на АСВ), %: 7-8
Масова частка вологи і летких речовин, %: 7-10
Масова частка сирої клітковини (в перерахунку на АСВ), %: 6-7
Метіонін+цистин, г : 15,8
Активність уреази: 0,1-0,3
Соняшникова макуха
Маку́ха або ви́чавки — побічний продукт після вичавлення олії пресуванням з насінняолійних культур (соняшника). Стандартна макуха містить 38 – 42 % перетравного протеїну, 6 — 7 % жиру, 14 % клітковини, 6,8 % золи, багато мінеральних солей. За поживністю 100 кг макухи відповідають 109 корм. од.